Het succes van het Nederlands levenslied
André Hazes jr, Gerard Joling, Frans Duijts of Tino Martin, het Nederlandse levenslied is populairder dan ooit. Muziek van eigen bodem scoort. Het publiek loopt warm voor Nederlandse volkszangers; buurtkroegen maar ook hele stadions (denk aan De Toppers) zijn zo vol. Wat vroeger door sommigen als ‘minderwaardige muziek’ werd gezien, wordt nu door Jan en alleman omarmd. Sterker: het Nederlandse levenslied is vandaag de dag overal - op straat, in kantines, in cafés, restaurants en zelfs casino’s. En het is altijd feest!
Hoe anders was dat enkele decennia geleden. Toen was de Nederlandstalige artiest nog veelal ‘underground’ en vonden de optredens plaats in zogenoemde piratententen. Dat is anno nu dus verleden tijd. Het aanbod groeit, evenals de vraag. André Hazes gaf hiervoor wellicht wel de aanzet. Hij bracht het Nederlandse levenslied naar het grote publiek. De Amsterdamse volkszanger wordt algemeen gezien als allergrootste volkszanger ooit, maar het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de in 2004 overleden rasartiest ooit voorbijgestreefd wordt.
Van stadion tot buurtkroeg
Toen André Hazes overleed, leidde dat in het gehele land tot een rouwstemming. In een volle Amsterdam Arena werd massaal afscheid genomen van de Amsterdammer, terwijl miljoenen live voor de buis meekeken naar de ceremonie. Het zegt alles over de populariteit van de zanger, maar ook over de status van het genre.
Het succes van Hazes motiveerde velen om in zijn voetsporen te treden. Hele tv-programma’s werden zelfs opgehangen aan het Nederlandse levenslied. Zangers vanuit Volendam dienden zich aan, Jan Smit, de 3Js, Nick & Simon. Het kleine vissersdorpje voegde zelfs een eigen sound toe - palingsound 2.0.
Door het succes van Hazes en andere volkszangers zit een Nederlandstalige artiest anno nu zelden verlegen om optredens. Logisch ook, want het is een garantie voor een volle tent. Een volkszanger zorgt voor sfeer en motiveert om voluit mee te blèren. Het Nederlandse levenslied is springlevend - ook ver buiten onze landsgrenzen.
Pak uit met Nederlands artiest(en)
Allerlei podia pakken dan ook maar al te graag uit met volkszangers. Vaak worden deze optredens via schreeuwerige posters al maanden van tevoren aangeprezen. Het levert extra bezoekers op. En dat heeft niet alleen met de muziek zelf, maar ook de ‘aaibaarheid’ van de Nederlandstalige artiesten te maken. Ze zijn vaak enorm benaderbaar voor fans. Selfietje hier, handtekening daar en altijd tijd.
De artiesten zijn bovendien goed vertegenwoordigd op social media, waar ze naar hartenlust foto's en video's delen met hun achterban. Zo zijn niet alleen de teksten en de muziek herkenbaar, maar ook de mens erachter. Het levert de vraagstelling op of deze populariteit ooit tot een einde komt. Vooralsnog zeker niet.
Zelfs in tijden van corona zijn volkszangers alom vertegenwoordigd en bieden hun teksten soms zelfs troost. Via streamingdiensten als Spotify en YouTube scoort het levenslied dan ook nog steeds flink. Optredens zitten er thans even niet in, maar dat komt ongetwijfeld weer terug in het ‘nieuwe normaal’. Met uiteraard uitverkochte zalen tot gevolg. Moet je nóg vlugger je tickets scoren!